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   Fire fighter is entitled to 52 week period for sick leave period.  No
 specific amount of time must be served on the job between sick leave periods.
 The 52 week sick leave period is not restricted to one calendar year.  R.S.
 33:1995

 Mr. Willie Miller
 Fire Chief
 East Baton Rouge Parish
 P.O. Box 96
 Baton Rouge, LOUISIANA 70821

 Dear Chief Miller:

   Reference is made to your letter dated February 23, 1981, which requested our
 opinion with regard to the construction of R.S. 33:1995.
   R.S. 33:1995 provides:
     Every fireman in the employ of a municipality, parish or fire protection
   district to which this Sub-part applies, shall be entitled to full pay during
   sickness or incapacity not brought about by his own negligence or culpable
   indiscretion for a period of not less than fifty-two weeks.
   More specifically, in regard to the construction of this provision, you have
 asked these questions:
     1.  How much time must an employee work between illnesses before he
   qualifies for another fifty-two (52) weeks?
     2.  Does the fifty-two (52) weeks mean fifty-two (52) weeks total during
   the employee's tenure?
     3.  Does this mean fifty-two(52) weeks in any one calendar year?
   In Opinion No. 78-1337, we opined the sick leave provision provided at R.S.
 33:1995 must be given a fireman who cannot perform duties incumbent upon him as
 a fireman.
   Moreover, in Opinion No. 79-113, we concluded a full-time fireman on
 probational status (working test) would be entitled to the sick leave benefit
 provided at Section 1995.
   We turn now to your second question, which we will address first.  We
 construe R.S. 33:1995 as providing for fifty-two weeks of paid sick leave
 whenever a fireman is incapacitated by sickness or injury not brought about by



 his negligence or culpable indiscretion.  Thus, it is our opinion that the
 period of sick leave provided at R.S. 33:1995 would be applicable upon each
 occurrence of illness or injury not caused by the fireman's negligence or
 culpable indiscretion.  We do not view the fifty-two weeks as a total period
 afforded during a fireman's tenure.
   Next, you question whether a fireman on return to duty subsequent to a sick
 leave period of absence must serve a specified period of active service in
 order to be eligible for further sick leave.
   The provision is silent in this regard.  However, the fireman is only allowed
 to return to active duty upon termination of the illness or injury.  (See
 Opinion No. 76-456 which concluded a fireman must return to work when
 completely recuperated whether recuperation takes longer or shorter than fifty-
 two week period). Therefore, if after complete recuperation and return to
 active service the fireman is taken ill or incurs injury, he would be again
 entitled to the benefit provided at Section 1995.
   As to your third question, Section 1995, unlike R.S. 31:2214B, does not limit
 the fifty-two weeks to one calendar year.  We do not view the sick leave period
 at R.S. 33:1995 as limiting the fifty-two week period to a calendar year.
   Trusting this will serve in response to your inquiries, we remain

 Very truly yours,

 William J. Guste, Jr.
 Attorney General

 BY:  Charles L. Patin, Jr.
 Assistant Attorney General
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